Akvaarion hoito-ohjeet

Kirjoittanut Tampereen Akvaariokala

Akvaarion koon valinta


Akvaarion koon valintaan vaikuttaa tietenkin se, kuinka suuri akvaario sille valittuun paikkaan mahtuu. Lisäksi jos mielessä on jokin tietty kalalaji, jota haluaisi akvaarioon, on sen tilantarve otettava huomioon. Mikäli aikeissa on ottaa sukarapuja, jo parin-kolmenkymmenen litran nanoakvaario voi olla riittävä. Jos taas suunnitelmissa on isommat ahvenet, puhutaan satojen litrojen altaasta. Usein suositellaan ottamaan mahdollisimman suuri allas jo heti alkuun, sillä isoon altaaseen sopivien kalalajien valikoima on suurempi kuin pieneen altaaseen sopivien.

Isomman akvaarion kanssa saattaa myös päästä helpommalla hoidon suhteen. Iso allas kevyellä kalastolla antaa pienet vedenvaihtovälin venymiset esimerkiksi lomamatkan tai sairastumisen yhteydessä anteeksi paremmin kuin pieni allas. Tämä ei kuitenkaan ole syy laiminlyödä altaan perushoitoa!

 

Akvaarion sijoittaminen

Akvaarion paikkaa valitessa on hyvä ottaa huomioon akvaarion koon lisäksi muutamia muitakin asioita. Akvaariota ei kannata sijoittaa aivan ikkunoiden läheisyyteen tai paikkaan, jossa se muutoin saa runsaasti luonnonvaloa, sillä luonnonvalo aiheuttaa helposti levänkasvua. Akvaarion lämpötila pyritään pitämään mahdollisimman vakaana ja sen sijoittamista esimerkiksi aivan takan viereen ei suositella. Akvaarion laitteisto tarvitsee sähköä, joten pistorasian tulisi olla lähellä tai vaihtoehtoisesti tulisi olla mahdollisuus vetää jatkojohto kauempana olevasta pistorasiasta.

Vedenvaihto kuuluu akvaarion säännöllisiin hoitorutiineihin, joten vesipisteen sijainti kannattaa huomioida. Pienehkön akvaarion vedenvaihto sujuu hyvin ämpärillä, mutta täysien vesiämpärien kantaminen kovin kauas voi pidemmän päälle tuntua työläältä. Isompien akvaarioiden vedenvaihtoihin käytetään yleensä letkua, jolla vaihtovesi johdetaan akvaariosta suoraan viemäriin ja puhdas vesi suoraan hanasta altaaseen. Tällöin pidemmällä letkulla ulottuu kauempanakin sijaitsevaan vesipisteeseen, mutta letkun pituus hidastaa veden virtaamista jonkin verran.

Kannattaa myös miettiä, missä akvaariosta on eniten iloa. Olohuone tai muu tila, jossa oleskellaan paljon, on yleensä paras paikka akvaariolle. Tällöin siitä pääsee arjessa nauttimaan eniten ja mahdolliset ongelmat huomaa nopeammin. Jos miettii akvaarion sijoittamista makuuhuoneeseen, on hyvä muistaa, että vaikka akvaariosuodattimet ovat pääsääntöisesti melko hiljaisia, niin täysin äänettömiä ne eivät ole.

 

Pohjamateriaalin valinta

Akvaarioon sopivien pohjamateriaalien valikoima on nykyään laaja. On soraa, hiekkaa ja soilia, ja valinnanvaraa on niin värin kuin raekoonkin suhteen. Värejä on vitivalkoisesta mustaan ja erilaisiin luonnollisiin ruskean sävyihin, ja saatavilla on myös kirkkaanvärisiä koristesoria, esimerkiksi pinkkiä ja sinistä. Raekoot vaihtelevat aina hienon hiekan noin 0,4 millimetristä ylöspäin. Osa pohjakaloista, esimerkiksi kaikki monniset, tarvitsevat hienojakoisen hiekkapohjan, kun taas toisille lajeille, kuten joillekin nuoliaisille, pohjamateriaalin raekoolla ei ole suurta väliä. Pohjamateriaalia valitessa tulee olla tarkkana, että se on juuri akvaariokäyttöön tarkoitettua. Kannattaa myös huomioida, että osa etenkin mustista ja valkoisista materiaaleista saattaa vaikuttaa vesiarvoihin, lähinnä kokonais- ja karbonaattikovuuteen sekä pH-arvoon.

Sora on perinteinen, pitkään käytetty pohjamateriaali. Raekokoja on pienirakeisesta, noin 2-3-millisestä ylöspäin 5-7-milliseen ja suurempaankin, ja värivalikoima on laaja. Sora ei sovi kaikille pohjakaloille, kuten monnisille, joten jos sellaisia aikoo asuttaa altaaseen, kannattaa soran sijaan valita hieno hiekka. Sorapohjan hoitoon kuuluu säännöllinen lappoaminen vedenvaihdon yhteydessä, sillä soran väleihin kertyy hajoavaa orgaanista ainesta, kuten kalojen ulostetta ja detritusta.

Hieno hiekka on raekooltaan noin 0,4-1,0 mm. Paljon tätä hienojakoisempaa hiekkaa ei kannata käyttää akvaariossa, sillä se painuu helposti liian tiiviiksi kerrokseksi pohjalle. Akvaariohiekka on usein luonnollisen ns. rantahiekan väristä, mutta saatavilla on myös tummempia ruskean sävyjä sekä valkoista ja mustaa hiekkaa. Hienojakoinen hiekka sopii kaikille pohjakaloille, myös hiekkaa siivilöiville lajeille. Hiekkaa ei tarvitse eikä kannata lapota syvältä, vaan pinnalle kertynyt irtoroska imuroidaan tarvittaessa pois vedenvaihdon yhteydessä. Hiekkapohja ei tukkeudu juuri sen helpommin kuin sorapohjakaan.

Akvaariosoil (soili) on väriltään usein mustaa tai ruskeaa, pyöreärakeista pohjamateriaalia. Se sisältää kasvien tarvitsemia kivennäisaineita ja sopii erityisesti kasviakvaarioihin. Useimmat soilit stabiloivat veden pH-arvoa hieman happaman puolelle, ja ovatkin siksi erinomaisia pohjamateriaaleja sukaravuille ja hapanta vettä vaativille kaloille. Etenkin mustan soilin väriaineena on yleensä aktiivihiiltä, joten kalojen lääkitseminen soilipohjaisessa altaassa ei onnistu. Soilpohjaisessa akvaariossa myös veden tummentaminen on usein hankalaa, sillä soilin aktiivihiili imee itseensä veden värjäymiä. Soilia ei yleensä kannata lapota.