Kalanostajan ABC

Kirjoittanut Tampereen Akvaariokala

Akvaariokaloja hankittaessa on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja toimivaan lopputulokseen pääsemiseksi.
Kaikkea ei todellakaan tarvitse suorilta tietää ja kysyminen on enemmän kuin sallittua - sitä varten me täällä Akvaariokalassa olemme, auttamassa sujuvaan harrastamiseen niin harrastajan kuin kalojenkin kannalta. Seuraavat asiat on kuitenkin hyvä olla tiedossa, kun kalaostoksille suuntaa:

1. Akvaarion mitat
Sopivaan kalastoon vaikuttaa paljon minkä kokoinen akvaario uudessa kodissa odottaa. Jokaiselle lajille on omat tilavaatimuksensa ja suuri merkitys on erityisesti akvaarion leveydellä, syvyydellä ja korkeudella. 
Akvaarioita on olemassa hyvin eri mallisia, joten pelkkä litramäärä antaa lähinnä jonkinlaista suuntaa. Esimerkiksi kulmamallinen akvaario ei tarjoa spurttailutilaa samaan tapaan kuin perinteisempi malli tai pitkä ja matala ei sovellu lehtikalalle, vaikka litrasuositukset ylittyisivät reilusti.
Kotona onkin hyvä ottaa akvaariosta mitat ylös muistiin ennen kalakaupoille suuntaamista.

2. Vesiarvot ja lämpötila
Kaikki kalat eivät sovellu yhteen erilaisten vesiarvovaatimusten johdosta.
Osa lajeista viihtyy kovassa ja emäksisessä kun taas toisille pehmeä ja hapan vesi on elämän edellytys. Eri lajien elinolosuhteet voivat poiketa suuresti toisistaan, vaikka makeanveden kalalajien parissa ollaankin. Kärjistetysti kovan ja emäksisen veden kalan laittaminen pehmeään ja happamaan on kuin laittaisi meriveden asukin makeaan veteen.
Akvaarion vesiarvojen mittaamiseen löytyy erilaisia vesitestejä, joista tippatestit ovat tarkimmat. Erityisesti uuden ja tuoreen akvaarion kanssa tulee varmistaa, että kypsyminen on lähtenyt hyvään malliin ja nitrifikaatiobakteeristo pelittää.
Voit myös tuoda vesinäytteen (min. 1 dl puhtaassa astiassa/pussissa mahdollisimman tuoreeltaan akvaariosta otettuna) meille myymälään testattavaksi.
Lämpötilan monitorointiin on saatavilla lämpömittareita aina perinteisistä lasisista erilaisiin digitaalisiin variantteihin.

3. Olemassaoleva kalasto
Akvaarioiden kanssa harrastettaessa halutaan useimmiten asuttaa yhdessä useampaa kuin yhtä lajia. Jotta näin voidaan tehdä ja ongelmilta vältytään, tulee kalaston suunnitelussa noudattaa huolellisuutta. Tästä syystä ostoksille tullessa tulee olla tiedossa olemassaoleva kalasto. Jos et ole täysin varma lajeista, ei huolta, voit ottaa akvaariostasi kuvan tai lyhyen videon, missä asukkaisto näkyy. Kuva on aina parempi kuin tuhat sanaa, jos ei lajista ole täyttä varmuutta.

4. Akvaarion sisustus
Myös sisustuksella on merkitystä kalojen viihtyvyyteen ja akvaarion toimivuuteen. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on siis hyvä keskittyä myös kasvillisuuteen ja elottomiin elementteihin. Toiselle suojaisa ja viihtyisä on jollekin toiselle täysin päinvastaista.
Esimerkiksi taistelukala naaraiden toimivaan yhteiseloon vaaditaan runsaasti kasvillisuutta, vastaavasti monet isommat ahvenet popsivat vihreät salaattina parempiin suihin.
Jos olet epävarma sisustuksen sopivuudesta jollekin kalalajille, voit ottaa akvaariosta kuvan niin katsotaan yhdessä kaipaako kokonaisuus mahdollisesti jotain lisäelementtejä.

5. Kuljetus
Akvaariosi uudet asukkaat pakataan täällä kalapusseihin, joten et tarvitse mukaan ämpäreitä tai muita astioita. 
Kalapussit kääritään lopuksi sanomalehteen, jotta uusilla ystävilläsi on mahdollisimman mieluisa muuttomatka - pimeys rauhoittaa, paperi eristää lämpötilavaihteluilta ja suojaa pussia vaurioitumiselta.
Erityisesti kylmillä ja kovin kuumilla keleillä on kuitenkin hyvä varautua matkaan lämpö-/kylmälaukun kanssa. Tarkoitukseen soveltuvia vaihtoehtoja on rutkasti ja esimerkiksi pieneen tilaan mahtuvat thermokassit ovat vallan toimivia. Isommille kalahankinnoille perinteisemmät styrokslaatikot ovat omiaan pitämään lämpötilan tasaisena kuljetuksen ajan.
Meillä on useimmiten saatavilla isokokoisia styrokslaatikoita, jos oma on unohtunut matkasta ja tarvitset uuden.

 

Näillä pienillä huomioilla uusien kalojen hankinta sujuu mukavasti ja pystymme palvelemaan sinua toimivan kokonaisuuden luomisessa parhaalla mahdollisella tavalla.
Tulevaa kalastoa sinulla ei tarvitse olla mielessäsi heti kättelyssä, autamme sinua mielellämme matkallasi akvaarion asuttamisessa.
Jos esimerkiksi jokin tietty laji tuntuu siltä omimmalta, mutta muuhun lajistoon ei ole olemassa vielä selkeää visiota niin rakennetaan yhdessä tuon tietyn lajin ympärille toimiva kalasto. 

Tervetuloa kalaostoksille!